Ganesha lord of obstacles

Ganesha lord of obstacles

                            Lord Ganesha – cel care indeparteaza  obstacolele.

 

       Se mai numeste si Ganapathy.

        Lordul GAnesha este lordul obstacolelor. Creeaza dificultati in a obtine ceeac ce  doresti daca timpul nu este potrivit si inlatura obstacolele din calea ta daca succesul tau este asigurat.

         El nu se grabeste. Este foarte calculat, dispus sa astepte cel mai potrivit moment pentru a indeplini dorinta ta.

        Vinayaka este numele cu care apare Ganesha in scrierile budiste si Puranas.

         Este cel care apartine primei chakre, cea care le sustine pe toate celelalte.

          Este cel mai iubit in Hinduism. Legenda spune ca Shiva si-a intrebat fiii: Ganesha si Kartikeya (god of war cunoscut si sub alte nume) : Care este cel mai important lucru pe aceasta lume?

Si Ganesha a raspuns: parintii mei. De atunci Shiva a poruncit ca Ganesha sa fie prima zeitate inainte de oricare alta careia sa i se aduca ofrande (flori, lumanari, mancare…)

Simbolurile:

Capul de elefant: intelepciune

Gura larg deschisa: iubirea oamenilor pentru viata

Urechile mari: simbolizeaza capacitatea oamenilor de a asculta cat si necesitatea de a ne asculta unii pe altii.

Ochii de elefant: se spune ca elefantii vad lucrurile mai mari decat sunt ele in realitate. Ideea trasmisa este de umilinta, de a fi umil chiar daca vezi lucrurie mai marete decat le vad ceilalti

Cele 4 maini: simbolizeaza faptul ca este omniprezent. Partea stanga simbolizeaza emotiile iar cea dreapta partea rationala.

Are un topor in mana stanga si un lotus in mana dreapta, ambele maini sunt cele de sus: pentru a atinge cresterea spirituala, dezvoltarea, o mana ar trebui sa taie atasamentele (toporul) si sa cucereasca emotiile. Aceasta iti va permite sa traiesti in lume fara sa fii afectat de tentatiile joase, exact ca si un lotus care pluteste pe apa.

Mana dreapta de jos simbolizeaza o biecuvantare.

Mana stanga jos are o ladita de Laddus, o mancare preferata (un fel de gustare pentru noi).

Corpul de om cu burta mare: simbolizeaza blandete si compasiune. De obicei apare purtand haine galbene sau rosii. Galbenul simbolizeaza puritate, pace. Rosul simbolizeaza activitate in lume. Burta mare simbolizeaza faptul ca fiecare om trebuie sa aibe capacitatea sa imbratiseze atat experientele negative cat si cele positive.

Soarecele care sta la picioarele lui Ganesha si se uita catre Laddus: este simolul ego-ului care poate sterge to ce este pur si nobil intr-un om. Faptul ca soarece sta la picioare semnifica : egoul a fost cucerit. Faptul ca se uita catre Laddus inseamna ca poti trai cu egoul in aceasta lume fara sa ii permiti sa se infrupte din ce vrea el. Este la picioarele tale, tu il controlezi si ii oferi ce consideri tu, nu ii permiti sa isi ia ce doreste el.

Piciorul drept peste cel stang (partea stanga fiind emotiile si cea dreapta ratiunea) semnifica faptul ca nu este necesar sa ne lasam cuprinsi de lantul emotiilor, putem folosi ratiunea pentru a depasi emotiile.

Coltul de fildes rupt semnifica sacrificiul si faptul ca, acest drum catre cunoastere este continuu.

 

Lord Ganesha este bland si rabdator. O poveste ilustreaza acest fapt.

Intr-o zi a primit cadou de la supusii sai multe dulciuri. Le-a mancat si pentru ca isi umpluse burta prea mult a plecat la plimbare pe soarecele lui, pe care il folosea ca si mijloc de transport .  A fost atacat de un sarpe, si a cazut intr-o prapastie. In timpul caderii burta s-a despicat in doua si dulciurile s-au revarsat pe pamant. Ganesha in loc sa se infurie pe sarpe si sa-l nimiceasca l-a folosit pentru a-si coase burta la loc. Apoi l-a aruncat departe de el.

 

Pentru informatii privind arta tantrica:

 

Școala de Practitioner